För blivande egenföretagare

Att starta företag och vara rätt försäkrad

Kontakta våra försäkringsrådgivare för att få offert på rätt försäkring för just ditt företag.

Offert på försäkring

Ny som egenföretagare

Är du egenföretagare eller funderar du på att starta eget företag? Då är du inte ensam. Sverige består av en mängd småföretagare. Några lyckas och andra misslyckas. Nästan tre fjärdedelar av alla företag är enmansföretag utan några anställda. Även om företagsförsäkring inte är det roligaste att lägga pengar på innan du har byggt upp ett kapital, så är försäkring för egenföretagare ett skydd och en trygghet som du behöver.

Att starta och driva eget företag

Att komma på en bra idé för en produkt eller tjänst tror jag många har gjort. Skulle alla dessa idéer också bilda företag hade det nog inte blivit många långvariga verksamheter. Eftersom tider förändras, trender går upp och ner och utomstående faktorer kan ha direkt eller indirekt påverkan på din verksamhet så är det viktigt att tänka efter och göra research. Den vanligaste frågan är hur kommer ditt företag se ut om fem år? För att överleva handlar det om att vara flexibel och hela tiden utvecklas.

Tips för att starta ett eget företag:

  1. Börja med en idé
    Om du funderar på att starta ett företag måste du först komma på en realistisk idé som du kan förvandlas till en produkt eller tjänst.
  2. Undersök finansieringsmöjligheter och bidrag
    När du startar ett företag kan du förvänta dig en period då du investerar mycket tid, ansträngning och pengar innan du går med vinst. Undersök om det kan finnas några finansieringsmöjligheter som hjälper till med kostnaderna för att starta upp din verksamhet.
  3. Gör research på din marknad
    Testa din affärsidé på potentiella kunder för att kolla om det verkligen finns en efterfrågan på vad du planerar att sälja. Detta gör att du kan ta reda om du kommer att stöta på några eventuella problem och åtgärda dem innan du har slösat bort för mycket tid och pengar.
  4. Utveckla och planera din affäridé 
    Utveckla och ändra din idé baserat på vad du har hittat i din research om dina kunders behov. Ta itu med alla problem som du har hittat för din produkt eller tjänst, inklusive hur du planerar att tillverka och sälja den.
  5. Registrera ditt företag
    Du måste bestämma vilken struktur som är rätt för ditt företag innan du registrerar det. Det är viktigt att förstå de olika riskerna och fördelarna innan du väljer företagform, oavsett om det handlar om en enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag.
  6. Teckna företagsförsäkring
    Gör en inventering av vad som är värdefullt inom ditt företag och se till att du har en försäkring som täcker oväntade skadekostnader.

Läs hela vår guide om att starta eget företag 

Vilken försäkring är rätt för mig som egenföretagare?

Vilken eller vilka typer av försäkring som du behöver som egenföretagare beror självklart på hur din verksamhet ser ut. Många småföretagare har varken eget kontor eller egna anställda, så det viktiga är att identifiera vad som är värdefullt inom ditt företag och hur eventuella skador skulle påverka verksamheten ekonomiskt. Våra försäkringsrådgivare på If är experter på att ta fram lösningar som är anpassade efter just din verksamhet och ser till att du har rätt företagsförsäkring.

Egendomsförsäkring

Som nystartad egenföretagare kanske du inte har så många egendomar. Men så fort du köper något genom företaget, till exempel en dator, så behöver du en företagsförsäkring eftersom varan inte är täcks av dina privata försäkringar. Du kan även komplettera din egendomsförsäkring med en avbrottsförsäkring så ersätter vi kostnader och förlorad vinst under verksamhetsavbrottet.

Läs mer om egendomsförsäkring

Ansvarsförsäkring 

Om du har ansvarsförsäkring får du ersättning för skadekostnader som har orsakats av en anställd eller produkt inom ditt företag. Försäkringen är extra viktig för särskilt utsatta branscher.

Läs mer om ansvarförsäkring

Fordonsförsäkring

Se till att företagets bil eller andra fordon är försäkrade. Utöver bilen är det viktigt att även försäkra dina motorredskap, oavsett om de är med eller utan transportfunktion.

Läs mer om bilförsäkring för företag

Transportförsäkring

Om du till exempel driver eller ska starta en webbshop och importera varor från utlandet är det viktigt att dina varor är försäkrade i alla led av transporten.

Läs mer om varuförsäkring vid transport

Branschanpassad försäkring 

Vi vet vilken försäkring som är rätt för din verksamhet och kan därför erbjuda branschanpassade försäkringspaket så du slipper fundera på om du är rätt försäkrad. 

Läs mer om branschanpassad försäkring