Tips till dig som har

innekatt

Mycket lek, stimulans och bra mat är viktigt för att innekatten ska hålla sig i trim. Men det finns även en del faror att se upp med i hemmet.

Katter är nyfikna djur och det finns mycket där hemma som kan vara intressant för en busig katt. För att din innekatt ska må bra krävs bra mat, lagom mycket aktivitet och att du skyddar den från faror som den inte förstår sig på. En kattförsäkring är tryggt att ha för dig som kattägare. Du kan försäkra din katt när den blivit sex veckor gammal.

Aktivera din katt

Katter är som mest aktiva morgon och kväll och kanske är din katt extra lekfull precis när du kommer hem från jobbet. Katter är sociala djur och självklart är det kul med en kattkompis, men har du bara en katt är det är viktigt att du leker med den och aktiverar den. Här får du några tips:

  • Anpassa miljön för att katten ska kunna bete sig naturligt. Naturligt för katten är jakt eller jaktliknande lek.
  • Leken är framför allt viktigt när katten är liten men innekatter är ofta lekfulla hela livet. Därför är det bra att tidigt lära din katt att göra trick. En innekatt kan absolut träna på till exempel en hinderbana. Katter kan lära sig att hoppa, krypa och gå slalom på kommando.
  • Den främsta leksignalen är kattens svans. Katten rusar iväg med svansen i en båge efter sig och det kan vara en signal till husse och matte att leka.

Lekfullheten skiljer mellan raser men inte mellan könen. En löpande hona eller okastrerad hane är mindre intresserad av lek. En kastrerad hankatt är mer lekfull.

Id-märkning

Id-märk katten så kan den lättare återfinnas om den försvinner eller skadas. Kom ihåg att du måste registrera katten och dina kontaktuppgifter i ägarregistret på djurid.se.

Microchipmärkning

Du kan mikrochipmärka din katt från sex veckors ålder. Chipmärkningen håller livet ut. Både veterinärer och utbildade id-märkare utför id-märkning med mikrochip.

Mikrochipet injiceras under huden, normalt mellan skulderbladen på katten. För katten känns det inte mer än en vanlig vaccination och det är inte skadligt. Chippet har ett unikt id-nummer inprogrammerat som registreras i ägarregistret. För att avläsa id-numret på en katt som är märkt med chip behövs en speciell avläsare. Sådana finns hos polisen, veterinärer och djurhem med flera.

Tatuering

Tatuering i örat är en vanlig id-märkningsmetod för katter i Sverige som sedan den 1 januari 2009 bara får utföras av veterinär. Katten måste sederas (ges lugnande medel) för att id-märkning med tatuering ska vara tillåtet.

Frågor och svar

Kastrering

Om du inte ska använda din katt i avel, finns det flera skäl att kastrera den. För honkatter minskar det risken för juvertumörer och livmoderinflammation och hankatter blir lugnare, inte lika revirbenägna och urinen luktar inte lika skarpt som hos en okastrerad hankatt. Dessutom föds det färre oönskade kattungekullar.

Vid vilken ålder bör katten kastreras?

Katter börjar bli könsmogna vid tre till fyra månaders ålder. Riktlinjen i Sverige är att kastrering bör ske vid fyra månaders ålder.

Att tänka på efter kastreringen

Veterinären ger dig instruktioner efter kastrering, men alla katter får sämre ämnesomsättningen efter kastrering och lättare går upp i vikt. Rådfråga gärna om vilken kost som är bäst för en kastrerad katt.

Tandsjukdomen FORL

FORL är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter.

Symtom på FORL hos din katt

Om din katt visar följande tecken kan den ha drabbats av FORL 

  • Sämre aptit än vanligt.
  • Dålig andedräkt.
  • Inflammerat tandkött som är rött närmast tänderna.
  • Skadade tänder.

Gäller kattförsäkringen vid FORL?

Ja, vår kattförsäkring ersätter kostnader för behandling av FORL upp till maxbeloppet på veterinärvårdsförsäkringen.

Faror för innekatten

De flesta katter trivs alldeles utmärkt med att vara innekatter. De skapar sitt revir och vill gärna ha en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på – plus bli aktiverade med lek och kel. Men det finns en del risker i hemmet som är bra att veta om och ta hänsyn till när du har katt inomhus.

Balkongen

Om katten vistas ensam på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med skyddsnät eller liknande för att förhindra att katten faller ned. Använd också fönsterhakar som gör att inte katten ska kunna trycka sig ut genom fönstret.

Läs mer om skötsel av katt på jordbruksverket.se

Andra risker i hemmet

  • Tillåt aldrig katten att vara på spisen. Den kan få brännskador på tassarna.
  • Lämna inte levande ljus, kokande vätskor och eld i öppna spisen obevakade.
  • Påsar i alla former, papper som plats kan vara spännande gömställen för bus och lek. Katter ska aldrig leka med plastpåsar, men om du låter katten leka i en papperskasse – klipp bort handtagen så att den inte riskerar att strypas.
  • Lägg undan vassa köksredskap och kemikalier.
  • Göm elsladdar, så att katten inte kan tugga på dem.
  • Håll koll på små föremål, snören, gummiband, trådar och julgransglitter som katten kan svälja.
  • Ta för vana att se dig för när du slår igen en dörr – katter är väldigt snabba.
  • Fäll alltid ned toalettlocket och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskin stängda.
  • Vissa saker är farligt för en katt att få i sig. Läs mer på giftinformation.se

Katter med klös

Katter klöser av flera anledningar, dels för att vässa klorna och dels för att träna och stretcha musklerna. Du kan uppmuntra katten att klösa på rätt ställe genom att gnida in kattmynta, det är en doft som många katter gillar.

Kloklippning

Även om katten klöser mycket behöver en innekatt få hjälp med att klippa klorna. För att vänja katten är det bästa att börja tidigt med kloklippningen, helst redan när den är kattunge.